Wat was het heerlijk om na zo’n lange tijd weer op een conferentie te kunnen zijn. Oktober 2019 was voor ons de laatste. Ignite in Orlando. Ook een fantastisch evenement. Niet te meer omdat we toen nog geen idee hadden van wat ons te wachten stond. Misschien daarom, hebben we nu van ieder moment genoten?! Goede gesprekken met oud-bekende en nieuwe bekende en natuurlijk heel veel interessante informatie.
In deze blog willen we graag even reflecteren op de European Power Platform Conference. We delen onze belangrijkste 3 takeaway’s van deze driedaagse conferentie aan de hand van mooie quotes die we tijdens de conferentie hebben gehoord.
Nummer 1️⃣ van Appie:
“To dataverse or not to dataverse, that’s the question”
Dataverse is de low-code mogelijkheid in het Power Platform om te werken met data. Je kunt eenvoudig data modeleren en opslaan, maar ook beveiligen en complexe logica en validatie toepassen. In diverse sessies werd duidelijk hoe snel je een datamodel kunt configureren en kunt gebruiken in het Power Platform. Of je de informatie nu nodig hebt in Power BI of Power Apps, met één enkele klik is de data beschikbaar. Wat daarbij vooral opviel was de eenvoud om relaties te leggen. Tegelijk met de eenvoud zitten er wel wat uitdagingen aan de licentie kant. Kosten hangen af verschillende factoren waardoor het moeilijk is om te bepalen welke licentie of combinatie van licenties nodig is. Er gaat dus behoorlijk wat tijd zitten in het goed leren van alle uitzonderingen en het inzetten van de juiste bouwblokjes in Dataverse.
Nummer 1️⃣ van Eric:
“Because it’s low-code, it doesn’t mean it is low-complexity”
In verschillende sessies werd het belang van deugdelijk bouwen van low-code functionaliteit aangestipt. Het maken van een Power App of een Flow is niet complex. Sterker nog, tijdens één van de sessie heb ik zelf even in een paar minuten een declaratie-app incl. workflow gemaakt. Easy, dat lukt een ‘business technologist’ (deze omschrijving gebruikte Charles Lamanna tijdens de keynote als alternatief voor een citizen developer) zonder twijfel. Maar, daar schuilt ook gelijk het gevaar. Want hoe ga je zo’n app onderhouden en doorontwikkelen? En wat als de app populair wordt en door steeds meer mensen wordt gebruikt? In no-time kan een appje uitgroeien tot een applicatie die kritisch is voor de bedrijfsvoering, of in ieder geval voor veel productiviteitsverlaging (en frustraties) zorgt als de app stopt met werken.
En ja, wie mag het dan weer oplossen? De IT-specialist. En ga maar eens een ‘brakke app’ debuggen of doorontwikkelen. Succes. Hoe je dit voorkomt? Zorg aan de voorkant door duidelijke guidence, templates en voorbeelden. Biedt nieuwe Power Apps gebruiker een introductie training aan en richt een loket in waar ‘business technologists’ kunnen aankloppen met vragen. Het is vaak geen onwil, maar onkunde en dat is een kwestie van leren en begeleiden. Keith Whatling had een interessante sessie over het belang van templates voor Power App (bekijk een replay van deze sessie tijdens een andere conferentie). Daarnaast haalde hij Sancho Harker aan als een heel goed voorbeeld van een Power App template. En ook de Power Apps canvas app coding standards and guidelines biedt veel handvatten om de beheersbaarheid van low-code oplossingen te verhogen. Want ‘because it’s low code, it doesn’t mean it is low-complexity’.
Nummer 2️⃣ van Appie:
“An API is not a connector”
Zelf mocht ik een sessie geven over Fusion Development. Wanneer kies je voor Power Automate of voor Azure Logic Apps of Azure Functions? Keuzes waar professional developers zich vaker en vaker over moeten buigen. Als professional developer moet je je bewust zijn wat een citizen developer wel en niet kan. Je moet weten wat je kunt verwachten van de vragen. Zo schreven we eerder dat een API alleen niet genoeg is. Daarnaast zet Microsoft hard in op Fusion Development in de komende updates, alle reden dus om je ook als ontwikkelaar te verdiepen in de mogelijkheden van het Power Platform!
Nummer 2️⃣ van Eric:
“Let’s replace the human with a robot”
RPA is hot! Al geruime tijd staat het in de lijstjes als ‘the next big thing’ en ook nu, in de naweeën van de coronapandemie wordt RPA gezien als een manier om kosten te verlagen en productiveit te verhogen. Om eerlijk te zijn, vind ik het vooral een hoog ‘MacGyver’-gehalte met veel duct tape. Natuurlijk, voor legacy systemen zijn er best wel scenario’s te bedenken waar RPA meerwaarden heeft, maar ik word er zelf gewoon niet echt warm van. En toch zet ook Microsoft er flink op in. Met Microsoft Automate Desktop in Windows 11 en de verschillende RPA toepassingen in Microsoft Automate (cloud) bieden ze veel functionaliteit om repeteerbare menselijke handelingen te automatiseren en zo de productiviteit van medewerkers te verhogen. Iets wat in de krappe arbeidsmarkt natuurlijk helemaal niet verkeerd is. Omdat de huidige offering echt nog niet volwassen is, of gebruikersvriendelijk genoeg zodat ook de business technologist er mee uit de voeten kan – blijft RPA wat mij betreft het domein van specialisten. Maar, Microsoft zal Microsoft niet zijn om RPA uiteindelijk ‘for the masses’ geschikt te maken. En met de recente overname van Minit voegen ze in rap tempo functionaliteiten toe. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het een kwestie van tijd is voor RPA echt op de werkvloer z’n meerwaarde brengt. Of we er uiteindelijk ook echt mensen mee kunnen vervangen, valt te bezien. Maar een robots als ‘virtuele assistent’ voor elke medewerker kan natuurlijk wel heel interessant zijn.
Nummer 3️⃣ van Appie:
“It depends”
Naast alle focus op ontwikkelaars was er ook genoeg te leren hoe je jouw Power Platform omgeving het beste kunt beheren. Van opzetten van een Center of Excellence tot praktische tips rondom een environment strategie. Maar ook aandacht voor PowerShell, CLI-tools en de mogelijkheden die de UI biedt. Er kwam duidelijk naar voren dat in al deze verschillende tools mogelijkheden zitten en dat lang niet alle mogelijkheden van het Power Platform duidelijk zichtbaar zijn in de UI. Het kan dus zeker lonen om in PowerShell opzoek te gaan naar configuratie mogelijkheden. Van tenant settings tot environment settings, ik blijf me er over verbazen hoeveel nieuwe mogelijkheden er alweer waren.
Nummer 3️⃣ van Eric:
“Governance is about creating a safe space for makers to build awesome solutions”
Mijn belangrijkste takeaway van de EPPC was wel het belang van een goede governance strategie voor een Power Platform landschap. En misschien ook wel, het besef hoe weinig Microsoft standaard biedt op dit vlak. Bijvoorbeeld het belang van een goede Power Platform environment strategie om isolatie van solutions mogelijk te maken, of het inregelen van een OTAP-straat. Als je niets doet, komt alles in de default-environment terecht en creëer je in no-time een onbeheersbare chaos.
Ook het belang van goede Data loss prevention (DLP) policies in combinatie met de data connectoren. Het zijn superkrachtige controls waarmee je datalekken kunt voorkomen, maar ‘by default’ staat het allemaal uit.
Daar waar governance vaak gezien wordt als complexe en lastige regeltjes die het gebruik van technologie beperken en barriers opwerpen, is het wat mij betreft voor het Power Platform cruciaal. Het is een kwestie van een goede balans vinden tussen veiligheid en beheersbaarheid aan de ene kant en gebruiksvriendelijkheid aan de andere kant. En, heel eerlijk – dat is het domein van specialisten. Er is gelukkig veel documentatie beschikbaar waarbij Admin and governance best practices een goed vertrek punt is. Daarnaast vond ik de sessie van Serge Luca (aka Doctor Flow) over Unified Governance heel erg goed! Bekijk een replay van deze sessie (tijdens een andere conferentie weliswaar). Echt een aanrader!
Tot zo ver onze top 3 van de European Power Platform Conference. Mocht je meer willen weten, of vragen hebben – let us know!