De toekomst van softwareontwikkeling met AI

De toekomst van softwareontwikkeling met AI

De opkomst van AI brengt een revolutie teweeg in softwareontwikkeling. Hoewel het nu misschien nog in de kinderschoenen staat, is het zeker dat het binnen niet al te lange tijd de norm wordt. Om aan de winnende kant te staan, moet je nu beginnen met experimenteren. Maar waar begin je? En hoe integreer je AI in jouw ontwikkelproces? In het webinar “AI Assisted Development” onthul ik hoe AI-tools zoals Github Copilot en builder.io’s Visual Copilot de spelregels van ontwikkelen en ontwerpen opnieuw definiëren. In deze blog duik ik dieper in de webinar inhoud. 

Ben je klaar om voorop te lopen? Schrijf je nu in voor het webinar en ontdek hoe je AI binnen jouw organisatie kunt omarmen.  

Schrijf je in voor het webinar

Softwareontwikkeling verandert

De wereld van softwareontwikkeling verandert drastisch. Tegenwoordig draait softwareontwikkeling niet alleen om het schrijven van code. Het gaat ook om het beheren van toenemende complexiteit, het bevorderen van samenwerking tussen verschillende teams en het beperken van risico’s. Deze uitdagingen hebben een grote invloed op de productiviteit van ontwikkelaars en vereisen tools die processen stroomlijnen en de efficiëntie verbeteren. De opkomst van AI speelt hierin een cruciale rol. 

Github Copilot: Leidt de AI-revolutie 

Van alle AI ondersteunde tools is Github Copilot de meest bekende. Met zijn AI-gestuurde aanpak van codesuggesties en automatisering laat het zien hoe AI de productiviteit van ontwikkelaars een flinke boost geeft. 

In het webinar laten we zien welke mogelijkheden Github Copilot biedt. We benadrukken de rol van context in zijn functionaliteit. Zo zie je hoe Github Copilot zich realtime inpast in jouw werkzaamheden en projectcontext. Het versnelt je ontwikkelproces door directe codevoorstellen te doen. Onze demo toont hoe Copilot de nuances begrijpt van de code die je schrijft, en hoe het relevante fragmenten en structuren suggereert op basis van jouw werk. Wij zijn fan! 

Leren van de kracht én de zwaktes 

Net als met alle andere AI-toepassingen is belangrijk om te beseffen dat Github Copilot, ondanks zijn kracht, niet onfeilbaar is. We moeten leren om resultaten van AI te checken en bij te sturen. Want hoe slim algoritmes ook zijn, we kennen allemaal de mensen met zeven vingers op AI-foto’s en de onzin-antwoorden van ChatGPT. Grappig op social media, maar niet in een bedrijfsmatige context. Om met AI te werken, moeten we leren profiteren van de kracht ervan én de zwaktes leren te compenseren. Dit vereist inzicht van de ontwikkelaar voor optimale resultaten.  

Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat. Jij bent de expert. De kwaliteit van je werk hangt nog steeds af van jouw ervaring en oordeel. 

Er is meer dan Github Copilot 

In het webinar richten we ons niet alleen op GitHub Copilot, maar verkennen we ook een breed scala aan andere AI-programmeerhulpmiddelen die momenteel op de markt zijn. We analyseren de unieke sterke en zwakke punten van elk van deze tools, zoals Amazon Q, Jetbrains AI en Phind om een uitgebreid beeld te geven van hoe AI de wereld van softwareontwikkeling transformeert. Verwacht diepgaande vergelijkingen en inzichten die helpen de beste AI-hulpmiddelen voor jouw programmeerbehoeften te kiezen. 

De visuele copiloot van Builder.io 

Om de veelzijdigheid van AI-copilots en Large Language Models (LLM’s) te illustreren, laten we builder.io’s Visual Copilot zien. Deze tool benadrukt de kracht van AI in ontwerp en modelgedreven ontwikkeling en biedt een kijkje in een toekomst waarin AI verder gaat dan programmeren en invloed heeft op alle aspecten van het maken van software.  

AI als assistent, niet als vervanging

We ronden het webinar af met een discussie over de rol van deze AI-tools in het ontwikkelproces. Hoewel ze efficiëntie brengen en van onschatbare waarde zijn bij leren en problemen oplossen, vervangen ze niet het kritische denken, de creativiteit en het diepgaande begrip dat menselijke ontwikkelaars inbrengen. AI helpt, maar neemt niet de plaats in van het unieke menselijke perspectief in softwareontwikkeling. 

De potentie is enorm… 

Dat we aan de vooravond staan van een grote revolutie valt niet te ontkennen. En dat AI voor softwareontwikkeling voor elke onderneming kansen én bedreigingen biedt evenmin. De beste manier om als winnaar uit deze ‘strijd’ te komen? Vandaag beginnen! Experimenteer en leer wat AI voor jouw ontwikkelproces kan betekenen.

Schrijf je in voor het webinar

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht