Onthuld op Inspire: Microsoft’s doorbraak in Process Mining

Onthuld op Inspire: Microsoft’s doorbraak in Process Mining

Microsoft Inspire is de jaarlijkse partner conferentie waar Microsoft veel nieuwe ontwikkelingen aankondigt. Dit jaar was niet anders. Ruim 40 aankondigingen volgde elkaar in rap tempo op tijdens de twee uur durende vision keynote. Dat Microsoft de laatste jaren zwaar inzet op AI is geen nieuws. En het is dus ook niet gek dat tijdens de vision keynote AI en Copilot (de term die Microsoft gebruikt voor AI-powered functies in haar producten) ruim vertegenwoordigd waren.

In deze blog vertel ik jullie graag iets over één van de vijf aankondigingen die Satya Nadella zelf deed: Microsoft Power Automate Process Mining met next-generation AI. Hoewel het onderwerp Process Mining voor veel mensen wellicht een beetje suf klinkt, is de business value mega interessant en de demo die Microsoft gaf tijdens Inspire, simpelweg mind blowing 🤯!

Maar voor we de diepte ingaan; wat is Process Mining?

Letterlijk vertaald is Process Mining het ‘mijnen’ in processen, oftewel een duik in de diepten van je bedrijfsprocessen. Het is alsof je een digitale mijnwerker bent die zorgvuldig door data graaft, op zoek naar kostbare inzichten. Met behulp van geavanceerde tools, zoals Microsoft Process Mining, ga je aan de hand van de event logs uit een ERP-, CRM-systeem of willekeurig andere bedrijfsapplicatie, processen visualiseren, analyseren, monitoren en verbeteren. Deze inzichten helpen je om processen efficiënter te maken en bottlenecks te identificeren. Daarnaast helpen de verkregen inzichten je ook bij het aantonen en verantwoorden van hoe je bedrijfsprocessen echt verlopen. Iets wat vanuit wet- en regelgeving rondom compliancy natuurlijk enorm belangrijk is.

Microsoft en Process mining

Het analyseren van ongekend grote hoeveelheden event logs uit een bedrijfsapplicatie zoals SAP of Oracle, was voor de komst van cloud-computing erg complex, duur en in de praktijk alleen beschikbaar voor de echt grote organisaties. Door cloud-computing is dit soort complexe technologie ook bruikbaar voor een veel breder publiek. Om die reden is de in maart vorig jaar aangekondigde overname van Minit door Microsoft een hele interessante.

Met de overname van Minit, één van de marktleiders van process mining software, zet Microsoft een grot stap voorwaarts in deze markt. Minit is inmiddels opgenomen in Microsoft Power Automate en kan dankzij verschillende standaard connectors en templates geïntegreerd worden met diverse line of business applicaties zoals SAP, Oracle en Dynamics.

Copilot AI in Power Automate

Ok, so far so good. Klinkt hip en heel specialistisch, maar nog niet echt mind blowing hoor ik je denken. Tijdens de keynote liet Microsoft een demo zien (video hier, spoel even door naar 54:30) van Microsoft Power Automate met Copilot, een generatieve AI functie die process mining naar een volgend niveau brengt doordat het de proces data ‘begrijpt’ en op basis van dit begrip ook verbetervoorstellen doet. De demo verliep als volgt:

  • In Power Automate Process Mining werd event data geladen van een Procure-to-pay proces uit SAP. Deze event data (met ruim 47 duizend event log regels) werd door Process mining gevisualiseerd in een proces map die er behoorlijk complex uit zag zoals zoals je hier kunt zien:
  • Vervolgens werd Copilot geactiveerd om de data te analyseren en bottlenecks te identificeren. In dit voorbeeld bleek er een bottleneck te zitten in het feit dat er veel PO’s door een compliancy check werden afgekeurd omdat ze niet correct waren opgevoerd.
  • Niet alleen maakte Copilot deze bottleneck inzichtelijk, Copilot deed vervolgens ook een suggestie over hoe deze bottleneck opgelost kon worden door een Microsoft Flow of Power App te maken die de PO-creatie zou verbeteren:
  • En last but not least: vervolgens genereerde Copilot de draft van de Microsoft Flow ook gelijk als een startpunt voor de voorgestelde aanpassing:

Dit is natuurlijk een vrij eenvoudig voorbeeld tijdens een gelikte demo, maar het is in mijn optiek wel een ijzersterk voorbeeld van de mogelijkheden en de richting die Microsoft op gaat met process mining binnen Power Automate.

Business Value van AI to the max!

Het moge duidelijk zijn; Microsoft maakt process mining toegankelijk voor het brede publiek en met de toevoeging van Copilot bieden ze een hele interessante toepassing van generatieve AI om bedrijfsprocessen te verbeteren. Tijdens Ignite (waar we dit jaar vanuit Blis met drie collega’s naar toe gaan) ga ik hier zeker even een paar sessies over bekijken.

Meld je aan voor onze Workshop

Er zijn overal kansen met data en AI. Maar het spotten en benutten ervan vraagt wel een speciale mindset. Ook van jou. De kunst is om business value en uitvoerbaarheid tegen elkaar af te wegen. Wil jij weten hoe AI jou aan meer omzet, nieuwe businessmodellen of lagere kosten kan helpen? Doe samen met specialisten van Blis Digital en Heights een AI Value Discovery en je weet in één dagdeel welke AI-kansen er in jouw business verstopt zitten.

AI Value Discovery workshop 

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht