Android 13 & iOS16: Dit moet je erover weten

Android 13 & iOS16: Dit moet je erover weten

Google Android

Android versie 12 heeft de andere versies ingehaald als meest gebruikte versie. Veel gebruikte toestellen hebben een update gehad en nieuwe smartphones worden inmiddels standaard met Android 12 geleverd. De oudere versies hebben samen echter nog een flink marktaandeel. Dit zijn oudere toestellen die geen update gaan krijgen.

Als app-bouwer is het extreem belangrijk om de werking van jouw apps op deze nieuwe versies van Android te checken om er zeker van te zijn dat gebruikers ongestoord en zonder problemen je app kunnen blijven gebruiken op een nieuw toestel of na een update van het Android OS. Maar vergeet de oudere versies niet! Het is belangrijk om na te denken welke versies je nog wilt ondersteunen.

In Nederland heeft 40% van de smartphones inmiddels de nieuwste Android versie. 50% heeft versie 9, 10 of 11. Als je deze Android versies ondersteunt, kan je er zeker van zijn dat je het grootste deel van de gebruikers kan bedienen. Wij zijn ervan overtuigd dat het testen op verschillende versies een continu proces is waar app-bouwers rekening mee moeten houden.

Apple iOS

iPhone gebruikers stappen over het algemeen sneller over naar een nieuw OS dan bij Android, omdat de update voor alle iPhones (m.u.v. oudere modellen) direct beschikbaar is. Dit heeft een grillige grafiek tot gevolg. Veel hoge pieken en snelle dalingen.

Hier is grofweg dezelfde werkwijze als bij Android gewenst. Zorg dat je je app al hebt uitgeprobeerd voordat de update bij het grote publiek beschikbaar is. Dit voorkomt vervelende verrassingen na de release van een nieuwe iOS-versie. Ongeveer drie maanden voordat een nieuwe versie beschikbaar komt voor het publiek is er vaak al een Bèta beschikbaar voor developers om uit te proberen.

Nieuwe versies iOS 16 en Android 13 in september

Deze maand zullen iOS 16 en Android 13 beschikbaar komen voor diverse smartphones. De meeste vernieuwingen zitten in de laag van het OS (Operating System) en zullen vooral invloed hebben op de standaard apps en niet op de zogenaamde third-party apps. Toch is het als app-bouwer aan te raden je apps op tijd te testen met zo’n nieuwe versie. Je weet maar nooit wat voor invloed zo’n nieuwe videospeler heeft op je app of hoe de uitwerking is van de nieuwe notificatie indeling.

Als app maker is het belangrijk om na te denken over of je liever je eigen stijl blijft gebruiken, of dat je gebruikers wilt toestaan hun eigen kleuren te gebruiken.

Verder wordt het mogelijk om, net als in iOS 15, per app de taal in te stellen. Hierdoor kunnen gebruikers per app een andere taal gebruiken. Apps moeten vanaf deze versie ook toestemming gaan vragen om push meldingen te mogen versturen.

Op het gebied van privacy en security komen er ook verbeteringen aan. Zo kan je bij het selecteren van een foto in een app instellen dat de app niet alle foto’s mag inzien. Daarnaast is het niet meer nodig om consumenten onnodig te vragen om locatietoegang als je alleen toegang wil hebben tot wifi apparaten in de buurt.

Wil je meer weten over Android 13? Check dan Android Planet.

Hoe weet je zeker dat jouw app straks nog goed werkt als Android 13 beschikbaar komt?

Bij dit besturingssysteem zullen op dag 1 niet heel veel gebruikers een update hebben. De updates gaan geleidelijk wanneer fabrikanten Android 13 over gaan nemen en wanneer nieuwe toestellen verkocht worden. Eventuele problemen kunnen dus best laat aan het licht komen.

Het is beter om problemen voor te zijn en alvast een bèta versie van Android op een Google Pixel telefoon te downloaden. Daarmee kan je je app testen op normale functionaliteit en zo nodig de nieuwe functionaliteit van versie 13 nog eens goed nalopen. Zijn er problemen? Dan kan je die oplossen voordat jouw gebruikers met versie 13 in aanraking komen.

 

Deze aanpassingen werken ook samen met de ‘focus’ instellingen in iOS. Ook hier komen wijzigingen. Ook al bepaalt het besturingssysteem of je binnen een bepaalde focus toegang hebt tot de app en de notificaties, het is belangrijk dat je als app-bouwer zelf ook nagaat hoe deze functionaliteit omgaat met jouw app.

Ook notificaties zelf moeten goed gecheckt worden. Deze komen nu onderin het scherm in en in plaats van meerdere notificaties over je pizza die onderweg is met de bezorger, is er straks sprake van ‘live’ notifications. De notificatie zelf wordt bijgewerkt met de laatste informatie. De wijzigingen lijken klein, maar als je app veel gebruik maakt van notificaties is het onmisbaar om rekening te houden met deze aanpassing.

Meer info kan gevonden worden via iCulture.

One more thing

De markt van mobiele apps is continu in beweging. Als app-bouwer is je app dus eigenlijk nooit af. Een nieuw OS of een nieuwe form factor geeft je aan de ene kant de verantwoordelijkheid om je app goed te testen, maar aan de andere kant ook nieuwe kansen voor functionaliteiten of verbeteringen.

Die combinatie van een solide basis en vernieuwingen in techniek is wat we bij Blis nu zo leuk vinden aan dit vakgebied! Ben je benieuwd wat we kunnen bieden als het gaat om mobiele apps? Of wil je gewoon eens sparren over een bepaald onderwerp met betrekking tot (mobiele) business apps?

Neem dan gerust contact op.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht