De (mobiele) wereld verandert

De (mobiele) wereld verandert

Google Android

Android versie 11 is momenteel de meest gebruikte Android versie met ongeveer 50% marktaandeel. Op een kwart van de toestellen staat nog Android 10.

Versie 12 is 4 oktober 2021 gereleased en zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor de Google Pixel toestellen. Andere toestellen krijgen naar verwachting een update aangeboden voor een update begin 2022.

In onderstaande grafiek is te zien dat het gebruik van Android 10 aan het teruglopen is en Android 11 op steeds meer smartphones staat geïnstalleerd. Dat komt doordat nieuwe smartphones met Android 11 of 12 geleverd worden en oudere toestellen het afgelopen jaar een update hebben gekregen. Wij verwachten dat deze ontwikkeling de komende maanden zich verder doorzet en het zou ons niet verbazen dat het marktaandeel van versie 8-toestellen volgend jaar nog verder gereduceerd is en dat versie 12 dan de meest gebruikte Android-versie is.

Voor app-bouwers is het dus extreem belangrijk om de werking van jouw apps op deze nieuwe versies van Android te checken om er zeker van te zijn dat gebruikers ongestoord en zonder problemen je app kunnen blijven gebruiken, ook op een nieuw toestel of na een update van het Android OS. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een continu proces is waar app-bouwers rekening mee moeten houden.

De belangrijkste wijzigingen in Android 12 op een rijtje

In de nieuwste versie van Android zijn een aantal wijzigingen gebouwd die mogelijk van invloed zijn op de juiste werking van een app. Er zijn ook wijzigingen die alleen van toepassing zijn op het besturingssysteem zelf. Toch is het belangrijk om apps goed te testen op Android 12 om er zeker van te zijn dat deze correct blijft werken.

Een korte opsomming van de belangrijkste wijzigingen:

    • Nieuw design-stijl “Material You”. In plaats van de designer bij de app fabrikant, bepaalt de gebruiker de kleuren en stijlen die binnen een app gebruikt wordt. Dit is een nieuwe manier van werken. We zijn gewend dat app- en OS designers de stijl bepalen. Wil je dat de gebruiker de stijl van de app bepaalt, of heb je dat liever zelf in de hand als app bouwer? Meer info hier: Google Keynote (Google I/O ‘21)
    • Betere performance. Android 12 belooft een afname van 22% voor processortijd die nodig is voor kernfunctionaliteit.
    • Introductie van ‘performance class’. Hiermee kunnen high-end toestellen een ranking krijgen om zware apps te kunnen draaien. Dit is vooral van toepassing voor games die veel eisen van de smartphone. App-bouwers kunnen dan een bepaalde ranking eisen voor hun games of de instellingen per ranking aanpassen, zodat de gebruikerservaring goed blijft. Voor andere apps willen we juist dat ze op zo veel mogelijk apparaten goed werken en zal deze ranking geen rol spelen.
    • Privacy wijzigingen. Dit kan invloed hebben op de werking van de app. Er komt een privacy dashboard waar duidelijk wordt welke apps welke informatie verzamelen. Ook locatietoestemming kan aangepast worden van precieze locatie naar een meer ruimere plaatsbepaling.
    • App hybernation: Net als bij de iPhone kan je straks een app verwijderen, zonder de data kwijt te raken. Hierdoor kunnen gebruikers opslagruimte vrijmaken op hun telefoon, maar wel snel de app herstellen als deze weer nodig is.

Meer info via TechRadar: Android 12 release date, features, supported devices and what to know.

Apple iOS

iPhone gebruikers stappen over het algemeen sneller over naar een nieuw OS dan bij Android, omdat de update voor alle iPhones (m.u.v. oudere modellen) direct beschikbaar is. iOS 15 is 20 september 2021 uitgebracht.

Hier is grofweg dezelfde werkwijze als bij Android gewenst. Zorg dat je je app al hebt uitgeprobeerd voordat de update bij het grote publiek beschikbaar is. Dit voorkomt vervelende verrassingen na de release van een nieuwe iOS-versie.

De belangrijkste wijzigingen in iOS 15 op een rijtje

De wijzigingen van iOS 15 hebben vooral invloed op de standaard-apps. Daarnaast is er een nieuw design voor notificaties. Er is een notificatie samenvatting en notificaties worden voortaan op prioriteit gesorteerd. Meer nieuws over iOS15 is hier te vinden: iOS 15 Apple’s next-generation iOS operating system, available now.

Focus

Wanneer je een specifieke Focus inschakelt, blokkeert deze in feite standaard meldingen. Vervolgens kun je mensen en apps toevoegen, zodat meldingen van die mensen en apps nog steeds doorkomen. Het kan dus zijn dat notificaties hierdoor tegengehouden worden. Het beste is om de app grondig te onderzoeken m.b.t. deze functionaliteit en nagaan of hier een wijziging of extra gebruikersinstructie nodig is.

Live tekst

Er zat al een QR-code scanner ingebouwd in de iPhone camera. Open de fotocamera, richt op een QR-code en de camera toont een pop-up om je door te sturen naar de inhoud van de code. Met iOS15 kan de camera ook tekst scannen. Richt de camera op tekst en de iPhone leest de tekst, waar je vervolgens mee kan doen wat je wilt. Kopiëren, een hyperlink volgen, tekst versturen of vertalen. Komt dit je bekend voor? Google Lens beschikt al een tijdje over deze functionaliteit. Apple heeft het nu ook voor elkaar.

Let op! Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als de taal van de iPhone is ingesteld op Engels. Waarschijnlijk wil Apple deze feature eerst goed uittesten met andere talen, voordat deze ook in het Nederlands beschikbaar komt.

Microsoft Windows 11

Nieuws over Windows in een update voor een mobile app? Jazeker! Windows 11 biedt namelijk de mogelijkheid om Android apps te gebruiken op een Windows PC.

De Android integratie in Windows 11 is op dit moment nog in bèta en alleen beschikbaar voor Windows Insiders deelnemers.

Wanneer deze functionaliteit beschikbaar komt zullen komen alleen apps uit de Amazon App Store in aanmerking. Dus als je jouw Android app ook voor Windows gebruikers beschikbaar wilt maken, zal de app eerst in de Amazon App Store moeten staan.

Meer info via: Introducing Android Apps on Windows 11 to Windows Insiders.

Een kijkje in de glazen bol

Als software tester hou ik niet zo van onzekerheden. Ik wil EXACT weten hoe iets werkt en ik lees graag ‘nieuws’. Geen ‘voorspellingen’. Toch kan het handig zijn om te weten waar de markt naartoe beweegt, zodat je op tijd op de trein springt, voordat deze ervandoor gaat zonder jou.

De toekomst van Android

Bouw jij apps voor Android? Dan is de kans groot dat er iemand met een Google Chromebook of een opvouwbare smartphone je app wil gebruiken. Deze nieuwe form factors worden steeds meer verkocht. App-bouwers worden daarom door Google aangemoedigd om hun apps responsive te maken voor verschillende form factors. Daar waar we eerst alle websites geschikt hebben gemaakt voor gebruik op diverse schermformaten, zien we deze behoefte nu dus ook ontstaan voor mobiele apps.

Over de volgende versie van Android, versie 13 die volgend jaar waarschijnlijk beschikbaar komt, is nog weinig bekend. Behalve de codenaam, Tiramisu en wat technische hints over betaalmogelijkheden met de NFC chip is er nog weinig nieuws te melden. Maar, we houden het uiteraard in de gaten!

What’s next voor iOS

Apple is volgens de geruchten bezig met het ontwikkelen van een ‘Mixed Reality Headset’. Denk aan de Google Glass die een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd, maar waar het gewone publiek nog niet klaar voor was. Daarnaast was die ook gewoon lelijk (maar dat is mijn mening :-). Een introductie van zo’n nieuw product kan ook gevolgen hebben voor iOS. Een aantal jaar geleden is iPadOS los gekoppeld van het besturingssysteem van de iPhones, maar nog steeds hebben deze veel met elkaar te maken als het gaat om werking, design en samenwerking tussen devices. Met dit nieuwe product zal het niet anders zijn.

Daarnaast is het al lang geleden dat de inrichting van het homescherm en de app iconen een update hebben gekregen. Wellicht is het daar ook wel weer eens tijd voor. We zullen zien…

Tot slot

De markt van mobiele apps is continu in beweging. Als app-bouwer is je app dus eigenlijk nooit af. Een nieuw OS of een nieuwe form factor geeft je aan de ene kan de verantwoordelijkheid om je app goed te testen, maar aan de andere kant ook nieuwe kansen voor functionaliteiten of verbeteringen. En precies daarom, vinden wij dit zo’n leuk vak! Ben je benieuwd wat we kunnen bieden als het gaat om mobiele apps? Of wil je gewoon eens sparren over een bepaald onderwerp waar je mee zit. Laat het mij vooral weten.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht