Blis Digital neemt Litouws HIPER over

Blis Digital neemt Litouws HIPER over

Blis Digital breidt uit naar Litouwen

Over de strategische motivatie achter de overname zegt onze CEO Richard Schot: “Wij hebben de unieke expertise om een klant van nul naar één te brengen. We kunnen heel snel software moderniseren en nieuwe processen uitrollen. Maar daarna komt de fase van doorontwikkelen, optimaliseren en uitbreiden. Daar is het team van HIPER goed in. Door samen te gaan kunnen we veel langer waarde bieden aan onze klanten.”

Nieuwe mensen, nieuwe diensten

HIPER specialiseert zich in colocatie, distributed development en langdurige samenwerking met opdrachtgevers. In Nederland zijn we inmiddels met 60 collega’s en groeien we nog steeds snel. In aanvulling daarop halen we nu met HIPER een team van 8 ervaren developers binnen. En ook in Litouwen willen we groeien. Maar we voegen niet alleen mensen, maar vooral kennis en ervaring toe voor een hele nieuwe dienstencategorie: het data-driven en samen met de opdrachtgever doorontwikkelen van digitale producten en platformen. Zo garanderen we continuïteit, kunnen we langere partnerships aangaan en ligt de weg open naar nieuwe vormen van waardecreatie voor onze klanten en hun investeerders.

Adriaan Hoogduijn, de Nederlandse ondernemer die HIPER in 2019 oprichtte, zegt er het volgende over: “Met HIPER hebben we een uiterst gespecialiseerd team opgebouwd. Met Blis Digital krijgen we de kans om onze technologiestack te diversifiëren, terwijl we hen kunnen helpen verdere groei te realiseren op basis van onze specialisatie. Waar HIPER een track record heeft in het succesvol opbouwen van co-located teams van hoge kwaliteit, heeft Blis Digital bewezen topklasse klanten aan te trekken. Samen verwachten we de komende twee jaar in omvang te verdubbelen en internationaal verder uit te breiden.”

Radicaal verbeteren, dan doorontwikkelen

Het huidige Blis-team blijft dus doen waar het goed in is: bedrijven helpen bij het radicaal verbeteren van hun digitale core. Wij zijn specialisten in de ‘start-up-fase’: concept, design en bouw van nieuwe digitale producten en het moderniseren van bestaande software. Als een digitaal product eenmaal draait, moet het doorontwikkeld worden in een proces van continuous improvement. Deze ‘scale-up-fase’ pakken onze nieuwe Litouwse collega’s dan op, in directe samenwerking met de klant. Om dat optimaal te laten verlopen, zoeken we voor iedere klant een management- en samenwerkingsmodel op maat.

Litouwen is hot

Litouwen is een onder innovatieve Nederlandse bedrijven een populair land voor colocatie. Het land heeft een werkcultuur die goed past bij de Nederlandse en het EU-lidmaatschap zorgt voor zekerheid en overzicht op juridisch en fiscaal gebied. De arbeidsmarkt geeft daar ook meer ruimte voor groei dan hier. Maar hoewel de loonkosten in Litouwen (nu nog) iets lager zijn dan in Nederland, is dat voor ons niet echt een factor. Wij zijn vooral onder de indruk van kennis, opleidingsniveau, tech-driven mentaliteit en enthousiasme van de Litouwse tech-talenten die we hebben ontmoet. We verheugen ons dan ook erg op deze nieuwe fase in de ontwikkeling van Blis Digital.

Snelgroeiende Tech Hub

Dat wij ons oog hebben laten vallen op Litouwen, is geen verrassing voor wie geïnteresseerd is in technologie. Het land heeft zich stevig gevestigd als het derde fintech-centrum van Europa, vlak achter het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Als zodanig dient het als thuisbasis voor enkele van Europa’s grootste neobanken en cryptoplatformen, zoals Revolut en Blockchain.com. Daarbij heeft Litouwen bovengemiddeld veel startups per hoofd van de bevolking, wat zich vertaald heeft naar indrukwekkende successen van eigen bodem, zoals de unicorns Vinted en Nord Security.

De keus voor Litouwen

Met onze uitbreiding sluit Blis Digital zich aan bij prominente Nederlandse investeerders als Centric, Booking.com, Hyarchis en Macaw. Allen al enkele jaren actief in het land. Op de vraag hoe Richard Schot Litouwen voor het eerst heeft leren kennen, antwoordt hij: “Met Blis Digital voeren we regelmatig technische due diligence-onderzoeken uit om onze klanten te ondersteunen bij potentiële overnames. Tijdens deze projecten moesten we een aantal keren in Litouwen gebouwde producten onder de loep nemen . We waren hierbij zeer onder de indruk van de kwaliteit van de technologie en dit bracht ons ertoe om eind vorig jaar een samenwerking met HIPER te onderzoeken. In februari bezochten we Litouwen voor het eerst en we waren zeer te spreken over de dynamiek van het land. Litouwen beweegt in een hoog tempo en is zeer digital-minded. Dit is vooral zichtbaar in het dagelijks leven, waar mensen gewend zijn aan het gebruik van carsharing diensten, neobanken en zich met elektrische kickscooters door de stad verplaatsen. Dit vertaalt zich naar een vooruitstrevende mindset van ontwikkelaars en dit past perfect bij onze eigen aanpak op het gebied van softwareontwikkeling.”

Nederlandse wortels

HIPER is opgericht door Adriaan Hoogduijn, een Nederlandse ondernemer die al zes jaar in Litouwen woont. Gedurende zijn tijd in Litouwen heeft Adriaan zes bedrijven opgericht, waarvan Hyarchis en HIPER als miljoenenbedrijven de meeste bekendheid genieten. Adriaan: “Litouwen is uitermate vriendelijk voor ondernemers. Als jonge natie is het land nog in opkomst en stimuleert het verdere economische groei met een gunstig beleid voor zowel founders als investeerders”.

Wat betreft de overname denkt Adriaan dat dit een nieuwe groeifase inluidt voor het bedrijf, waarvan hij aandeelhouder blijft. “Met HIPER hebben we een uiterst gespecialiseerd team opgebouwd, dat 30% van alle beschikbare capaciteit op zijn vakgebied in Litouwen in dienst heeft. Met Blis Digital krijgen we de kans om onze technologiestack te diversifiëren, terwijl we hen kunnen helpen verdere groei te realiseren op basis van onze specialisatie. Waar HIPER een track record heeft in het succesvol opbouwen van co-located teams van hoge kwaliteit, heeft Blis Digital bewezen topklasse klanten aan te trekken. Samen verwachten we de komende twee jaar in omvang te verdubbelen en internationaal verder uit te breiden.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in wat wij met deze overname voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Meer nieuws in deze categorie

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht