Observability is in het begin niet altijd leuk 

Observability is in het begin niet altijd leuk 

Bedrijven die samen met ons gaan werken aan observability met Elastic, hebben daarbij hele concrete doelen. Ze willen bijvoorbeeld hun eindklant beter van dienst zijn, hun beheer efficiënter inrichten of hun kosten verlagen. En dat kan allemaal als je Elastic implementeert en de performance en health van je applicatieketen centraal gaat monitoren. Maar wat sommige bedrijven vergeten, is dat hun organisatie daarmee ook moet veranderen.  

‘We willen de grip terugpakken.’ Het is een zin die we veel horen van onze klanten. Logisch, want apps en functionaliteiten worden geleverd vanuit steeds complexere landschappen. En een steeds groter deel van die landschappen staat in de cloud, waar je als beheerder minder grip hebt. Dat maakt van het opsporen van issues vaak een frustrerende, tijdrovende speurtocht. 

Waar ze wel snel achter komen, is dat observability op een cloud-based dataplatform als Elastic niet alleen een technische implementatie is. Het is ook een organisatorische verandering. En de uitdaging zit hem al in de formulering van de vraag: de grip terugpakken. Van wie? 

Opvoeding en weerstand 

In de klassieke situatie is ieder team verantwoordelijk voor zijn eigen stukje van de keten. Leverancier A levert de betaal-API, leverancier B de virtual machines, team X doet de mobiele app en Team Y de database, etc. Deze teams hebben allemaal hun eigen beheermethodiek en verzamelen hun eigen data. 

De enige manier om in zo’n organisatie performanceproblemen te diagnosticeren is om alle leveranciers en teams te bellen zodra er iets mis is. Waarbij de praktijk leert dat sommigen daarbij liever niet het achterste van hun tong laten zien en liever naar anderen wijzen. Of de inzichten gewoon niet hebben, omdat hun eigen observability niet op orde is. 

Met centrale monitoring verdwijnt deze hele dynamiek, omdat jij als beheerder altijd kunt zien waar het probleem zit en ook aan anderen kunt laten zien wat er feitelijk gebeurt. Je ziet bottlenecks ook nog eens eerder aankomen, identificeert dus patronen en weet daardoor wat (of wie) meestal de oorzaak is. En om het nog inzichtelijker te maken ontwikkelde Blis het topology dashboard. Dit (management) dashboard laat in één helikopterview de performance en health-status zien van je hele omgeving’.  

Dat is geweldig, maar in eerste instantie kan dat voor leveranciers en collega’s best confronterend zijn. Want als jij de grip terugpakt, raken zij – voor hun gevoel – juist grip kwijt. Ze kunnen zich niet meer verschuilen en moeten aan de bak als de cijfers aangeven dat hun deel van de keten de bottleneck is. Geen discussie. Het ‘opvoedend effect’ dat uitgaat van centrale inzichten wordt dus lang niet altijd meteen met gejuich ontvangen. Maar in onze ervaring verdwijnt de weerstand al snel als de voordelen duidelijk worden. 

De voordelen van observability 

Observability met Elastic betekent in de praktijk dat je een centraal, objectief beeld hebt van de health en performance van ieder deel van je applicatieketen. De voordelen daarvan zijn enorm. Dit zijn vier van de belangrijkste: 

  1. Duidelijkheid over de kwaliteit van je dienstverlening. Je weet, ook zonder klachten van klanten, of je dienstverlening voldoet aan de eisen van je eindgebruikers en aan de SLA’s die je met je klanten afsloot. Die duidelijkheid betekent het einde van veel discussies en geeft je de kans om sneller en doelgerichter te sturen en te optimaliseren. 
  1. Sneller ingrijpen als het misgaat. Gebruikers bellen de helpdesk pas als het echt goed mis is. Goede observability zorgt vaak dat je performanceproblemen al lang daarvoor in beeld hebt. Je kunt dus ingrijpen voordat je gebruikers iets merken van het probleem. 
  1. Proactief beheer. Naarmate je meer data verzamelt en meer leert over je IT-landschap, kun je problemen steeds beter zien aankomen. Daardoor kun je beheer en onderhoud zo plannen dat performance hoog blijft, terwijl je ook de kosten optimaal balanceert. 
  1. Effectiever inzetten van je mensen. ‘Brandjes blussen’ is stressvol, vermoeiend en inefficiënt. Zeker als je het moet doen op basis van onvolledige informatie. Hoe meer inzicht je hebt in je performance en health, hoe beter je beheerders weten waar ze de oorzaak van eventuele problemen moeten zoeken. En hoe meer tijd, rust en aandacht ze overhouden om aan structurele verbeteringen te werken. 
  1. Grip op spend en energieverbruik. Het beheersen van de kosten en het voldoen aan duurzaamheidseisen en -doelstellingen zijn vaak een belangrijk deel van de businesscase voor observability. Want alleen met een centraal overzicht kun je kosten, uitstoot en performance optimaal balanceren. 

Aandacht voor het proces 

Punt 2 en 3 uit dat lijstje verdienen nog wel wat toelichting. Want de juiste data hebben is één ding, het proces dat bij de data hoort is uiteindelijk nog belangrijker. Observability zorgt dat je performanceproblemen eerder signaleert of zelfs voor kunt zijn, op voorwaarde dat je er ook effectief op kunt reageren. Dat betekent in de praktijk dat je nieuwe werkprocessen nodig hebt en dat verantwoordelijkheden en werkzaamheden veranderen. Waarschijnlijk veranderen daarbij taakinhoud en verantwoordelijkheden van je beheerders. Ze moeten bijvoorbeeld gaan reageren op alerts vanuit het systeem, in plaats van op hun eigen instinct af te gaan. Of hun werk verschuift van incidentmanagement naar preventief onderhoud, wat voor sommige mensen een behoorlijke mentaliteitsverandering vraagt. 

Veranderende cultuur: van vingerwijzen naar verbeteren 

Uiteindelijk wil iedere IT-beheerder hetzelfde: stabiliteit. Als je verantwoordelijk bent voor de prestaties van een systeem, wil je het liefst niet overvallen worden door onverwachte wijzigingen of schommelingen in performance. Je wilt iedere dag weten wat je kunt verwachten, zodat je weet dat je je beloften aan klanten en gebruikers waar kunt maken en dat je de problemen die zich wel voordoen snel kunt oplossen. En als je dienst voorbij is, wil je rustig slapen in de wetenschap dat alles draait zoals het moet draaien. Geen boze gebruikers, geen discussies, geen ongeplande veranderingen en geen stress. 

Observability helpt daarbij. Dat is ook de reden dat, na een gewenningsperiode, iedereen zonder uitzondering positief is over observability zoals wij die inrichten op Elastic. En waar de grote commerciële en juridische belangen dus voorheen vaak aanleiding gaven om naar anderen te wijzen, de feiten een beetje mooier voor te stellen of ‘je te verstoppen tot de problemen overwaaien’, komen alle betrokkenen juist dichter bij elkaar als de feiten voor iedereen duidelijk zijn. 

De cultuur verandert, zowel binnen je organisatie als in je samenwerking met leveranciers en partners. De nadruk verschuift van ‘brandjes blussen’ naar samen nadenken over structurele verbeteringen en optimalisaties. En dat is de echte winst van observability. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over Observability? Of heb je een specifieke Performance uitdaging? Neem contact op met: Cees Schrijen, Accountmanager Enterprise IT (c.schrijen@blisdigital.com | 06-17503107).

Lees meer over onze Performance Monitoring en Analytics diensten

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht