Power Platform Wave 2 update

Power Platform Wave 2 update

Wat is een Release Wave van Microsoft? 

Microsoft brengt nu voor het tweede jaar een Release Wave Plan’ uit voor het Microsoft Power Platform en Microsoft 365 Dynamics. In de tweede versie release van dit jaar vind je de nieuwe functies die tussen september 2022 en maart 2023 worden uitgerold. Ook nu gaan de updates voor het Power Platform natuurlijk over Power BI, Power Apps, Power Apps Pages, Power Automate, Power Virtual Agents en AI Builder. Maar ook zaken als Governance en Security krijgen flink wat aandacht.

Je kan het plan ook op de website van Microsoft zelf lezen. Hier kun je zowel online door alle stappen lopen, als de PDF downloaden. Let bij het downloaden van de PDF wel op dat er regelmatig updates worden uitgebracht; het kan dus zomaar zijn dat je download niet meer helemaal actueel is. In totaal vind je iets meer dan 120 updates in het release plan verspreid over 143 pagina’s.

Onze top 3 van Release Wave 2 ?

Om het een beetje beheersbaar te houden delen wij natuurlijk graag onze top 3. De ontwikkelingen waar wij het meest enthousiast over zijn. En ze zijn niet allemaal even schokkend, vooral veel van de ‘klein vervelende’ zaken lijken opgepakt te worden. Een goede ontwikkeling voor iedereen die veel met het Power Platform bezig is.

1. Externe data in Dataverse

Virtual Tables bestonden al in Dataverse en bieden de mogelijkheden om data die eigenlijk niet in Dataverse is opgeslagen wel via Dataverse te benaderen. Maar vanaf nu is het ook mogelijk om andere externe databronnen te ontsluiten. Denk hierbij aan Azure SQL of Excel bestanden uit OneDrive. Door deze beschikbaar te maken als Virtual Table kun je via de Dataverse API’s met de informatie werken in alle oplossingen.

2. JSON en NULL values

Een andere grote verbetering is het werken met JSON-output; iets wat in veel gevallen gebeurd. Met deze release wordt het mogelijk om JSON te valideren en parsen als deze NULL values bevatten. NULL values komen vaak voor als er geen data beschikbaar is, en tot op heden kon je dan geen gebruik maken van bepaalde functionaliteiten. Dat dit nu wel mogelijk wordt maakt het voor makers en ontwikkelaars makkelijker om met dit type data te werken.

3. In- en uitpakken van oplossingen en canvas apps

Als ontwikkelaar bij Blis Digital maak ik regelmatig dankbaar gebruik van VSCode om met mijn apps te werken. De Power Platform CLI en Microsoft 365 CLI worden veelvuldig gebruikt om snel aanpassingen te doen. Met deze laatste wijziging kun je solutions nu rechtstreeks in en uitpakken. Je hoeft niet langer meerdere commando’s te gebruiken om een oplossing en de app zelf in en uit te pakken. Dit vereenvoudigt het proces van het in- en uitpakken van canvastoepassingen aanzienlijk en maakt het leven voor een ontwikkelaar een stuk makkelijker.

Kortom ook in Release Wave 2 zitten weer mooie nieuwe ontwikkelingen die het werken met het Power Platform nog leuker maken. Bij Blis Digital houden we ons dagelijks bezig met het bedenken, ontwerpen en bouwen van oplossingen die voor onze opdrachtgevers mission critical zijn en bepalend zijn voor hun toekomstig succes. Dit doen we met hele, hele goede mensen. Ook onderdeel uitmaken van ons team? Bekijk de openstaande vacatures; Power Platform Developer & Power Platform Consultant.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht