Wat is een interactief prototype?
Met een interactief prototype bedoelen wij een functioneel reprentatieve versie van een toekomstige applicatie of product. Wij maken interactieve prototypes, om gebruikers de mogelijkheid te bieden het ontwerp en de werking van een applicatie te laten ervaren, testen of valideren. Voordat we de applicatie feitelijk bouwen. Op deze manier krijgt de toekomstige gebruiker een goed beeld bij het eindproduct.
Dit geeft de toekomstige gebruikers ook de mogelijkheid om feedback te geven op het ontwerp of op het product. Op deze manier worden de sterktepunten en zwaktepunten achterhaald van het ontwerp. Vervolgens kunnen er aanpassingen gemaakt worden voor dat er een hoop geld en tijd in is geïnvesteerd.
Interactieve Workshops
Tijdens de ontwerpfase verzorgd Blis altijd een aantal interactieve workshops. Deze workshops zijn erg nuttig om achter de kern van het probleem te komen en om met goede oplossingen te kunnen komen.
Tijdens de interactieve workshop die we recent hebben gegeven, hebben we gebruik gemaakt van papieren post-its voor het verzamelen van ideeën. Maar uiteraard ook van Microsoft Whiteboard om zo de ideeën die er waren verder uit te werken. Het doel van de eerste workshops is vooral om informatie te verzamelen. Op deze manier kunnen we erachter komen hoe de bedrijfsprocessen werken en waar de huidige pijnpunten zitten.
Gelijk de techniek in duiken tijdens de ontwerpfase kan wel eens een valkuil vormen. Daarom beginnen we met veel vragen te stellen en vooral te luisteren naar de klant. Om te voorkomen dat aannames te snel worden gedaan, nemen we de ruimte om met elkaar te discussiëren waarom en hoe er nu gewerkt wordt. Pas nadat alle input is verzameld gaan we met de techniek aan de slag.
Uitwerking van een interactieve ‘walk-through’
Nadat alle workshops zijn doorlopen wordt alle geleverde input gecategoriseerd en maken we een verdiepingsslag. Vaak zien we dat eindgebruikers het lastig vinden om abstracte technische ideeën voor zich te zien en te zien hoe dat voor hen kan gaan werken.
Bij Blis proberen we daarom zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld en bestaande systemen van de klant. Vervolgens worden de ideeën visueel gemaakt met behulp van PowerPoint of Photoshop. De keuze van visualisatie wordt vaak per opdracht bepaald.
Bij de klant waar we recent de ontwerpfase hebben doorlopen, werkten we dicht tegen het primaire werkproces aan. Om deze reden hebben we hier voor een aanpak gekozen waarbij we direct in de Teams Applicatie aan de slag zijn gegaan. Teams as a Platform is een veel gehoorde term. Het is daarom belangrijk om kenbaar te maken aan de klant waarom we werken met Teams as a Platform en wat de mogelijkheden hierbinnen zijn.
Uitwerking in een SharePoint site
Bij de klant waar we recent de ontwerpfase hebben doorlopen, hebben we om het technische werk te limiteren het grootste gedeelte van de uitwerking van de werkomgeving gedaan in een SharePoint site. Hier hebben we de opzet gedaan in de vorm van een projecten lijst en overzichtspagina’s die inzicht moeten bieden waar in het proces wordt gewerkt.
Binnen SharePoint kun je werken met verschillende mogelijkheden en oplossingen. Zo kan je met behulp van Viva Connections (een Teams Applicatie) een SharePoint Site inladen waardoor de gecreëerde pagina’s beschikbaar worden in Microsoft Teams.
Op deze manier hebben we ook de SharePoint pagina’s voor onze klant beschikbaar gemaakt in Microsoft Teams, inclusief een eenduidige inlogervaring. De definitieve architectuur zal er anders uit komen te zien, maar voor eindgebruikers gaf dit een helder beeld van de nieuwe werkwijze.
Voor deze klant hebben we daarnaast een aantal Teams aangemaakt met behulp van templates om een zo echt mogelijke ervaring te bieden. Op deze manier konden we in de demo alle gebruikers meenemen in hoe het werk proces eruit zou komen te zien als ze met het projecten portaal aan de slag moeten. En belangrijker, blijven we dicht bij de standaard die Microsoft Teams al biedt.
Voor het klantportaal waren de wensen anders, daar hebben we voor het prototype gebruik gemaakt van Figma. Ook hierin is het goed mogelijk om een interactief ontwerp te delen met klanten, maar hier ligt de nadruk meer op de user experience, iets waar bij het Project Portaal meer de nadruk op lag in de standaard mogelijkheden.
Waarom we bij Blis gebruik maken van een interactief prototype
Door op deze wijze een eerstge ontwerpfase gezamenlijk met de klant op te zetten, worden de eerste stappen met betrekking tot adoptie gezet. Op deze manier krijgen eindgebruikers namelijk gevoel bij de toekomstige aanpassingen van hun digital werkplek en krijgen ze ook niet het idee dat ze ‘er weer een nieuw systeem bij krijgen’. Samen kunnen we snel stappen maken en leeft het ontwerp proces binnen de organisatie.
Een aanvullend voordeel is dat je snel een duidelijk beeld kunt geven bij de toekomstige situatie en dat we het geheel kunnen overdragen aan het projectteam, zodat bij de klant intern aanvullende feedback verzameld kan worden.
Wat ons betreft wordt het project bij onze huidige klant een mooie Fusion Development aanpak waarbij met minimaal maatwerk een mooie oplossing neergezet kan worden.