De échte business value van AI

De échte business value van AI

Hoe zet je AI strategisch in voor meer omzet? 

Vraag je je af of jij in jouw softwareproduct inmiddels ook niet ‘iets met AI moet’? Je bent niet de enige. AI-bot ChatGPT breekt alle records: meer dan 100 miljoen actieve gebruikers binnen 2 maanden. Ineens is AI dus mainstream. Maar wat is hype, en wat is echte business value? Dat onderscheid kan lastig te maken zijn. Om bedrijven daarmee te helpen, werken wij sinds kort samen met Heights AI. Heights AI specialiseert zich in het ontwikkelen van AI-modellen met waardevolle toepassingen. 

Want ja, je kunt veel waarde uit AI halen. Maar het vinden van die waarde is een complex en specialistisch proces. En als je de waarde gevonden hebt, moet je hem ook nog naar de markt brengen in een goed, schaalbaar softwareproduct. Blis Digital en Heights AI werken samen om ondernemers als jij te helpen AI te begrijpen, op te nemen in hun strategie en om te zetten in concurrentievoordeel, betere klantervaringen, kostenreductie en nieuwe verdienmodellen. 

Samenwerken met AI 

De huidige generatie AI-algoritmes, met het taalmodel GPT als bekendste, kan iets waar mensen niet erg goed in zijn: ontzettend snel ontzettend veel data verwerken. Met die data berekent een algoritme wat het meest waarschijnlijke juiste antwoord op een vraag van een gebruiker is. 

En daar zit hem meteen de crux: makers en gebruikers van algoritmes moeten heel goed nadenken over welke vragen ze beantwoord willen hebben. En kritisch kijken naar het antwoord. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd met ChatGPT een stukje te schrijven weet dat inmiddels. 

Het gaat uiteindelijk hierom: hoe richt je de samenwerking tussen mens en algoritme goed in? Want in die samenwerking zitten de beste resultaten. Van het beoordelen van CT-scans tot het maken van gepersonaliseerde offertes. AI presteert daarbij beter dan de mens, maar de samenwerking tussen AI en menselijke experts geeft de meest spectaculaire resultaten. 

De beste AI-projecten richten zich er dus op om mensen ‘AI superpowers’ te geven en hun werk effectiever en efficiënter te maken. 

Complexiteit vs. waarde 

Er zijn overal kansen met data en AI. Maar het spotten en benutten ervan vraagt wel een speciale mindset. Ook van jou. De kunst is om business value en uitvoerbaarheid tegen elkaar af te wegen. Het is heel makkelijk om extreem complexe AI-toepassingen te bedenken, maar vanuit Blis Digital en Heights AI zijn we vooral op zoek naar eenvoudige oplossingen die veel waarde leveren. Dat doen we met een ‘feasibility-impact-analyse’ waarin we samen met jou zoeken naar de optimale verhouding tussen eenvoud en winst.  

AI in je digitale strategie: zo pak je het aan 

Een misvatting die we vaak horen is dat het bij technologie als AI ‘vooral belangrijk is om te beginnen’. Maar hoewel we echt geloven in iteratief ontwikkelen en experimenteren, is het echt een slecht idee om in het wilde weg achter de AI-trends aan te rennen. Wij zijn voor een doordachte aanpak die zorgt dat je ook echt met de beste AI-kansen aan het werk gaat. Om die ‘pareltjes’ te vinden in de berg aan mogelijkheden, volgen we dit stappenplan: 

  1. Strategische doelen bepalen en daarin een plek voor AI vinden. Want uiteindelijk gaat het erom wat jij als ondernemer met AI wilt bereiken. 
  2. Concrete use cases uitwerken. Zet creativiteit in om concrete toepassingen te bedenken en sorteer die op impact en complexiteit. Selecteer de beste, op basis van impact en haalbaarheid. 
  3. Datastromen in kaart brengen. Wat heb je nu aan data? Wat zou er moeten zijn om je use cases te laten werken? Hoe kunnen we, intern en extern, nieuwe databronnen aanboren? 
  4. AI-model ontwikkelen. Nu je alle data hebt, kun je het AI-model ontwikkelen dat de definieerde use cases ondersteunt. 
  5. Implementatie in je product. Pas je product aan, zodat je snel kunt opschalen en meteen profiteert van je nieuwe AI-model. 

Hoe wij je helpen 

De samenwerking tussen Blis Digital en Heights AI zorgt voor een bijzondere combinatie van diensten. Samen ondersteunen we je van begin tot eind: 

  1. Spotten van kansen. In een workshop verken je eerst, samen met onze ervaren specialisten de potentiële AI-kansen voor jouw bedrijf. Door met een AI-blik te kijken naar jouw data én naar eventuele externe bronnen kom je tot creatieve ideeën. 
  2. AI laten aansluiten bij je strategie. We denken mee over je digitale strategie en geven AI daar de juiste plek in. 
  3. Beoordelen en verbeteren data maturity. Om succesvol te zijn met AI heb je data-infrastructuur nodig die aan bepaalde minimumeisen voldoet. Mocht dat nodig zijn, dan hebben we alle specialismen in huis om je wat dat betreft naar het juiste niveau te tillen. 
  4. Prototype bouwen. Een AI-model dat meteen een plek vindt in een gebruiksvriendelijke app. Dat is de ideale manier om binnen je organisatie de waarde van AI te tonen. Zo’n prototype is relatief snel te bouwen en vergroot het draagvlak voor AI binnen je bedrijf enorm. 
  5. Implementatie. Blis Digital heeft veel ervaring met het bouwen van apps, dus kunnen we je AI-model snel operationeel maken. Want pas dan gaat het je waarde opleveren. 

Jij kent je business, je bedrijf en je data. Heights is een echte specialist in AI-modellen en het ontwikkelen van algoritmes. Blis Digital is dé partner voor mission critical platformen en richt zich op app development, architectuur en security. 

Breng deze drie samen en je zet de belofte van AI snel om in echte waarde. 

Leer hoe AI jou aan meer omzet, nieuwe businessmodellen of lagere kosten kan helpen. Doe samen met specialisten van Blis en Heights een AI Value Discovery en je weet in één dagdeel welke AI-kansen er in jouw business verstopt zitten. 

Interesse in een AI Value Discovery? Laat het ons weten!

(We doen maar een beperkt aantal van deze sessies per kwartaal.)

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht