Case

Relyon: UX design en Product Owner support

Relyon: UX design en Product Owner support

Relyon is een softwarebedrijf met ruim 20 jaar ervaring in het automatiseren en slimmer inrichten van service management processen. Vorig jaar bundelden zij hun krachten met een andere software-aanbieder. Dat was het startschot voor een verregaande vernieuwing van hun software, met als resultaat het zeer geavanceerde Relyon One.

Relyon One integreert de processen van beide systemen en is gebouwd in het Blazor framework, wat het maakt tot een modern en efficiënt systeem.

Design- en UX-expertise

In een project als dit is het de taak van de product owner om het budget zo efficiënt mogelijk te besteden. Tegelijkertijd moet de product owner, het development-team en het management op één lijn houden, de productvisie bewaken en zorgen voor voldoende markt- en klantkennis om te bepalen welke features het meest waardevol zijn voor de gebruiker (hier lees je meer over in onze paper ‘Waarom je geen product owner wilt worden’).

Blis Digital vult een enorm gat aan UX-expertise binnen onze organisatie. Met de kennis en kunde van Blis hebben we het product echt naar een ‘next level’ kunnen brengen.

Door de product owner hierbij te ondersteunen, konden we Relyon helpen om op basis van UX- en klantonderzoek de juiste prioriteiten te stellen en sneller een applicatie te leveren waar gebruikers blij mee waren. Of, zoals Johan Gelderblom, de product owner in kwestie, het zei: “Blis Digital vult een enorm gat aan UX-expertise binnen onze organisatie. Met de kennis en kunde van Blis hebben we het product echt naar een ‘next level’ kunnen brengen.”

Een stevige basis voor het UX-ontwerp

Naast het ondersteunen van de product owner, was onze opdracht ook om een basis neer te zetten voor het UX-ontwerp van de nieuwe applicatie Relyon One, de mobiele app voor buitendienstmedewerkers, en om met een onafhankelijke blik mee te denken over de priotitering van de roadmap en toekomstige functionaliteiten. Met user testing en klantinterviews valideerden we een groot aantal ideeën en oplossingen bij gebruikers en onderbouwden we zo het design vanuit een realistisch gebruikers- en marktperspectief. Ook voor de desktop-applicatie hielpen we Relyon met een volledig fact-based herontwerp.

Johan: “Blis Digital heeft ons geholpen om een duidelijke visie te ontwikkelen voor de toekomst van ons product en inzicht gegeven in hoe het zou moeten werken. Dat gaf ons development-team een positieve business case en een blauwdruk die het ontwikkelpad verduidelijkte. En het gaf anderen de mogelijkheid om hierop te reageren en snel beslissingen te nemen. Dankzij Blis Digital kunnen we nu met vertrouwen verder bouwen aan ons product.”

Ons UX-proces in actie

De twee grote ontwerpprojecten bij Relyon deden we volgens ons vaste proces voor UX-ontwerp:

  1. Kick-off en intake
  2. Uittekenen User Journey Flow
  3. Valideren van de User Journey Flow in een sessie met de product owner
  4. Uitwerken interactie-ontwerp uitwerken van de ‘happy flow’ (dit zijn de belangrijkste schermen uit de User Journey Flow)
  5. Maken van een prototype voor een user test
  6. Voorbereiden en uitvoeren van een user test met 5 echte gebruikers. Deze ‘klantvalidatie’ is in feite de kern van het proces en de plek waar we de klantkennis genereren die aan de basis ligt van het UX-ontwerp.
  7. Analyseren van de user test -en verwerken van de belangrijkste inzichten in het interactie-ontwerp
  8. Visueel design
  9. Vastleggen van de visuele stijlelementen en definitieve componenten in een designsysteem

Johan: “Wat Blis echt uniek maakte was hun aanpak bij klantinterviews. Ze waren onafhankelijk, objectief en wisten de juiste vragen te stellen. Dit hielp ons om diepgaande inzichten te krijgen. Ze brachten zo de menselijke kant naar voren in het ontwerp. En ze creëerden eenvoudige prototypes die de gebruikerservaring enorm verbeterden.”

Resultaten

Onze ondersteuning van de product owner en de nieuwe designs voor de app en de desktop-applicatie zijn de belangrijkste concrete resultaten van het jaar dat we tot nu toe met Relyon samenwerkten. “De Applicatie ziet er nu mooi uit,” zegt Johan daarover. “Hij straalt vertrouwen uit door de kwaliteit. Dit heeft een positief effect op ons sales trajectory. Onze klanten zijn zeer tevreden. Ook het development proces gaat sneller: minder development en testtijd.”

Daarnaast waren we ook betrokken bij een groot aantal andere projecten, waaronder een UX-onderzoek over het klantenportaal en de dashboards van Relyon, waarvoor we diepte-interviews deden met de klanten van Relyon.

Voor een tweetal nieuwe functies, bulkplanning en een kaartfunctionaliteit, valideerden we een uitwerking bij gebruikers. Verder ondersteunden we het team en de product owner bij een groot aantal kleinere UX- en designvraagstukken.

De Applicatie ziet er nu mooi uit en straalt vertrouwen uit door de kwaliteit. Dit heeft een positief effect op ons sales trajectory. Onze klanten zijn zeer tevreden. Ook het development proces gaat sneller: minder development en testtijd.

Op weg naar meer en nog beter

“Blis Digital heeft ons enorm geholpen bij de transformatie van techniek naar klantwaarde,” vertelt Johan ook. “Daardoor sluiten we nu veel beter aan bij wat onze klanten willen. Ze hebben een technische oplossing vertaald naar een gebruiksvriendelijke oplossing, iets waar wij zelf de expertise voor misten. Dit zorgde ervoor dat zowel het adoptieproces van het design als het besluitvormingsproces binnen ons development team en bij verschillende stakeholders sneller verliepen.”

Binnen een innovatief bedrijf als Relyon staan de ontwikkelingen nooit stil, dus lijkt het erop dat we samen op blijven trekken. De ontwikkel-roadmap voor de komende jaren is zich aan het vullen, en wij staan klaar om daar met onze kennis van UX en ontwerp een bijdrage aan te leveren.

BEKIJK ONS WHITEPAPER

Wil je meer lezen over onze visie op de rol van de product owner? En wil je onze 4 gouden tips om als product owner succesvolle projecten op te leveren en te werken aan je eigen status in de organisatie? Lees dan ons whitepaper: Waarom je geen product owner wilt worden (en 4 dingen die je moet doen als je al PO bent en succesvolle innovaties wilt afleveren)

Bekijk whitepaper

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht