Halverwege april organiseerden we bij Blis Digital een interne hackaton. Het hele team werd die dag vrijgespeeld om in groepjes te werken aan een innovatief idee. Een externe jury beoordeelde de bedachte oplossingen. En de winnaars? Die kregen eeuwige roem 😉 én een toffe prijs. In deze blog vertellen we waarom we deze hackaton organiseerden, hoe we het tot een succes brachten, en ook, hoe we onze teams hielpen om de kracht van AI-tools te ontdekken en toe te passen in innovatieve concepten.
Waarom een hackaton?
We willen bij Blis vooroplopen in de markt. En dat betekent dat we continu bezig zijn met innovatie. Niet alleen bij onze klanten, maar ook binnen ons eigen bedrijf. Met de snelle opkomst van AI-technologieën bevinden we ons in wat we de “4e digitale wave” noemen – een revolutie die mogelijk meer impact heeft dan alle voorgaande technologische golven samen. Juist nu is het cruciaal om deze ontwikkelingen te verkennen en te begrijpen. En voor innovatie moet je tijd maken…
Je kunt je voorstellen dat het best een uitdaging is: je hele bedrijf een dag vrij spelen van werk. Planning technisch. En het kost ook wat. Een volledige bedrijfshackathon betekent in de praktijk: 55 medewerkers × 8 uur × uurtarief. Dat is best veel geld als je puur naar de cijfers kijkt. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het alles dubbel en dwars waard was.
We wilden met deze hackaton namelijk verschillende doelen bereiken:
- Teambuilding bevorderen
- Nieuwe technieken en AI-tooling verkennen
- Experimenteren in een veilige omgeving
- Samenwerking tussen verschillende teams verbeteren
- Inzicht krijgen in hoe AI onze ontwikkelprocessen kan versterken
- Bovenal wilden we een leuke en informatieve dag creëren die zou bijdragen aan onze bedrijfscultuur en onze reis naar een meer AI-gedreven werkwijze.
En dat is allemaal (ruimschoots) gelukt. Maar daar vertel ik straks meer over.
De voorbereiding – de sleutel tot succes
Een goede hackathon vraagt om een hele strakke voorbereiding. Ons organisatieteam bestond uit Rutger, Richard en ikzelf – allen techneuten met ervaring in community hackathons. Uiteraard hebben we ervaring met organiseren, maar we gebruikten ook AI-tools zoals Copilot om ideeën te genereren en een plan te maken.
Twee maanden voor het event begonnen we met het enthousiasmeren van collega’s via het managementteam en teamleiders, en natuurlijk interne communicatie.
We maakten een teamindeling en communiceerden dat de groepjes een innovatief idee mochten bedenken uit een van deze thema’s:
😇 Tech for Good
🌍 Green IT
🤖 Future of Work
🧭 Ethical Tech
🚀 From Data to Decisions
Dit zijn thema’s die belangrijk zijn voor Blis. Door keuze te geven kon elk groepje kijken wat het beste bij ze zou passen.
Een maand voor het event pakten we de praktische zaken aan: ontwikkelomgevingen regelen, fotograaf vastleggen, catering , bedenken van challenges en een evaluatie-enquête maken.
Communicatie naar het team toe was cruciaal – we stuurden regelmatig updates via mail en Teams-berichten om iedereen betrokken te houden.
De dag voor de hackaton maakten we de ruimtes klaar. We probeerden het zo leuk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld elke ruimte een eigen naam te geven met grappig posters. It’s all-in the details. De laatste communicatie ging uit, inclusief een gedetailleerd tijdschema zodat iedereen precies wist wat er zou gebeuren.
De hackathon-dag: energie, creativiteit en samenwerking
De dag zelf begon met een kick-off presentatie waarin we de puntenverdeling uitlegden. De teams waren een week van tevoren al ingedeeld zodat er vooraf kon worden gebrainstormd via Teams, maar de echte magie gebeurde op de hackathon-dag zelf.
Elk team deed het op zijn eigen manier, waarbij alle expertises samenkwamen. De challenges waren bedoeld om deelnemers uit hun comfortzone te halen of juist af te leiden van het hoofddoel – net zoals bij echte projecten. Sommige challenges waren totaal niet-technisch, zoals het bouwen van een toren met stokjes of het vangen van een aardappel. Juist die elementen brachten veel energie en lol.
De dag eindigde met presentaties voor een externe jury. Elke groep kreeg ongeveer 10 minuten om hun project te laten zien met behulp van een prototype en slides. Op wat kleine technische problemen na liep alles soepel. Het winnende team kreeg naast “eeuwige roem” ook een wisseltrofee en een team-uitje.
Hieronder zie je een korte recap van de dag. Tekst gaat verder onder de video.
De opbrengst: meer dan alleen technische innovatie
Wat leverde deze dag op? Allereerst zes originele ideeën die zonder de hackathon misschien nooit waren ontstaan. Maar de opbrengst ging veel verder dan alleen die projectresultaten.
- Iedereen heeft samengewerkt met collega’s waar je anders niet snel mee samenwerkt
- Iedereen heeft nieuwe (AI-)tools aangeleerd en stond versteld van “hoe veel”, “hoe snel” en “hoe goed” we research kunnen doen, prototypes kunnen maken, presentaties kunnen genereren en kunnen valideren
- Iedereen heeft nieuwe skills opgedaan die meteen bruikbaar zijn in huidige projecten
Onze collega’s leerden werken met AI-technologieën, en het was gaaf om te zien hoe ze die kennis later in dagelijkse projecten toepasten. De reacties van collega’s waren super positief:
“Het experimenteren met tooling, frameworks en resources waar je in de dagelijkse werkzaamheden minder snel mee gaat experimenteren vanwege de deadlines.”
“Samenbouwen met collega’s waar ik in de normale werkweek niet vaak mee samenwerk. Teamgevoel!”
“Het werken met collega’s waar je normaal niet veel mee samen werkt. Heel leuk om die dynamiek te zien. Heel veel gelachen en ook geleerd van elkaar.”
“Het ge-eikel tussen teams om elkaar een loer te draaien. En leuk om te zien hoe we met 5 teams echt dingen verder konden brengen.”
De return on investment
Onze CEO Richard Schot zegt het zo: “Zo’n hackathon met het hele bedrijf is echt een aanrader. Ook in termen van ‘return-on-investment’. En zeker met de power van AI-tooling kun je zoveel meer halen uit zo’n dag en zoveel meer leerervaring opdoen. Mits je het goed organiseert.”
Die ROI zie je niet meteen in euro’s, maar de waarde zit in de versnelde innovatie, betere teamwerking en nieuwe vaardigheden die direct bruikbaar zijn in lopende projecten. De hackathon bleek perfect om het team kennis te laten maken met de nieuwste technologieën.
Nu AI en andere technologieën zo snel ontwikkelen, moeten bedrijven manieren vinden om hun teams bij te laten blijven. Een hackathon bleek voor ons een effectieve en inspirerende manier om dit te doen.
Een traditie in wording
De hackathon was zo’n succes dat we besloten hebben het zeker volgend jaar te herhalen, misschien zelfs eerder. We gaan ook hackathons met onze klanten organiseren – een mooie manier om onze ervaring te delen en samen te innoveren.
Sommige ideeën die tijdens de hackathon ontstonden, werken we verder uit als pilot-projecten. Deze hackathon was het begin van een nieuwe manier van werken waarbij creativiteit en samenwerking centraal staan.
Zoals onze CEO het zei: “De hackathon was een mooie line-up naar nog veel grotere stappen in het innoveren van ons eigen bedrijf.”
De kracht van een hackathon – jouw beurt?
Ben je geïnspireerd om ook een hackathon te organiseren? Doe het gewoon – en leer samen met je team! Een hackathon is meer dan alleen een dag coderen; het is een kans om je team te laten schitteren, nieuwe ideeën te ontdekken en de bedrijfscultuur te versterken.
De volgende stap met AI
Klaar voor de volgende stap met AI? Dit zijn je opties:
AI Value Discovery Workshop
Ontdek welke concrete waarde AI kan toevoegen aan jouw business. Tijdens een compact dagdeel met Blis Digital-experts identificeer je direct de AI-kansen voor meer omzet, nieuwe businessmodellen of kostenreductie. Meer over de AI Value Discovery Workshop
AI Lab
Experimenteer risicovrij met AI in onze gecontroleerde testomgeving. Werk met je eigen team en data aan concrete AI-oplossingen, bouw werkende prototypes en leer hoe je deze kunt opschalen. En ja, het is leuk. Meer over het Blis Digital AI Lab
AI- implementatie en -integratie
Al verder in je AI-reis? We helpen je bij het doorontwikkelen van succesvolle prototypes naar schaalbare AI-oplossingen. We zorgen voor naadloze systeemintegratie, goed databeheer en een veilige technische architectuur.