Nieuwe technologie kan niet meer toegepast worden, het onderhoud van de software wordt steeds complexer, er zijn geen ontwikkelaars meer te vinden en klanten vragen om innovatie. Het belemmert je groei en als je er niet tijdig op acteert, vormen het grote risico’s voor je bedrijf.
Modernisatie van de software is nodig maar dit kan aanvoelen als een investering waarvan je niet zeker weet of die het waard is. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Zet renovatie niet aan de kant vanwege de verwachte hoge investering. Modernisatie kan namelijk ook in stappen en kan beginnen bij een kleine investering.
Bekijk de opties tot software modernisatie
Zorg ervoor dat je jezelf keuzes geeft wanneer je de verouderde software gaat moderniseren.
Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het belangrijk om eerst al je opties te bekijken. Je moet weten welke variabelen voor jouw organisatie en doelgroep belangrijk zijn. Denk daarbij aan:
- De impact van een migratie op je klanten
- Omscholing van je development team
- Het beschikbare budget
Door een business case op te stellen kom je tot de juiste keuze. Op basis hiervan kun je vervolgens een technisch plan uitwerken.
Stap voor stap naar software modernisatie
Je hoeft Rome niet in één dag te bouwen. Software kun je gefaseerd vernieuwen, ook binnen tijd en budget. Onderzoek waar de prioriteiten liggen en richt je als eerste op low-complexity/high business value. Keuzes hebben gevolgen, maar geen keuze maken is uitstel (en waarschijnlijk vergroten) van je problemen.
Samen sterker
Om de verschillende opties uit te werken heb je inzicht nodig in de huidige staat van je dienst. Daarnaast moet je weten wat het uiteindelijke doel is en hoe dat je daar komt. De meeste software leveranciers hebben deze kennis niet in huis, simpelweg omdat ze specialist zijn van hun eigen product. Niet van de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Een partner kan je hierbij helpen. Het voordeel van een partner is dat ze veel specialisten in huis hebben die dagelijks software renoveren. Praten met een expert kan je ook interessante inzichten opleveren en bovendien merk je meteen of er een klik is. Je zal namelijk intensief moeten samenwerken met de partij die je gaat helpen. Bij Blis Digital werken we altijd in duidelijke, veilige stappen, zodat je altijd begrijpt wat er gebeurd.
Make or buy?
Je gaat een investering doen en daar hoort een business plan bij. Dus voordat je een roadmap uitwerkt is het verstandig om diverse opties te onderzoeken. Je kunt namelijk op verschillende manieren te werk gaan bij het vernieuwen van je techniek, met verschillende mate van impact en investering. Bij Blis Digital maken we voor dit vraagstuk vaak gebruik van het “7R model”.
Hoe nu verder?
Met deze inzichten kun je een keuze gaan maken op basis van kosten, baten en de resources die je tot je beschikking hebt. Zo kom je tot de oplossing die het beste past bij jou situatie. Dit voortraject is essentieel om de (technische) roadmap op te stellen. Op deze manier neem je een weloverwogen besluit, kom je niet voor verassingen te staan en maak je binnen budget een belangrijke stap voorwaarts voor de continuering van je business.
En wil je een keertje sparren over jouw specifieke vraagstuk?
De koffie staat klaar!