Het begint, met beginnen...

Het begint, met beginnen...

Power Platform Adoption Maturity Model

Adoptie, of in gewone mensentaal, de mate waarop gebruikers en organisaties nieuwe technologie omarmen, heeft veel meer te maken met een verandertraject dan met technologie. Helaas krijgt de implementatie van technologie vaak veel meer aandacht dan het gebruiken van deze technologie. En dat is met het Power Platform helaas niet anders.

Het Power Platform is zó breed toepasbaar dat het niet volstaat om alleen de technische implementatie op orde te hebben. Om écht succesvol te zijn met het Power Platform, zul je ook aandacht moeten schenken aan het begeleiden, ondersteunen en opleiden van business users over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van het Power Platform.

Het Power Platform Adoption Maturity Model is hier voor een nuttig hulpmiddel. Net als het Microsoft 365 Maturity Model is ook dit model gebaseerd op het Capability Maturity Model, een model wat uitgaat van een volwassenheidsindex.

In het Power Platform Adoption Maturity Model zijn vijf fases gedefinieerd. Per fase zijn een aantal stappen en best practices uitgewerkt. Daarnaast zijn per fase de rollen, taken en verantwoordelijkheden van verschillende disciplines ondergebracht. Op deze manier kun je jouw eigen organisatie plotten en bepalen wat de vervolgstappen zijn om als organisatie te groeien in de volwassenheid met het Power Platform.

Fusion Teams

Binnen het Power Platform Adoption Maturity Model wordt ook gesproken over het inrichten van Fusion Development. Onder de noemer Fusion Teams worden citizen developers, full-stack developers en IT Pro’s samengebracht. Binnen deze discipline zijn natuurlijk dezelfde fases te identificeren: van het doen van pilots tot het hebben van een gedragen visie op development, release management en support.

Wanneer je tientallen oplossingen op het Power Platform in gebruik hebt, moet ook echt aandacht geschonken worden aan Application Lifecycle Management, zo schreven we al eerder. En hoewel het maken van documentatie altijd een vervelend ding is, ontkom je er ook met low-code toepassingen niet aan om toch technische en functionele beschrijvingen vast te leggen om zo de boel beheersbaar te houden.

Het begint, met beginnen…

Het Power Platform Maturity Model gaat er vanuit dat je al aan de slag bent met het Power Platform, en dat is natuurlijk nog lang niet iedereen. Dus hoe begin je? Het antwoord is eenvoudig: door te beginnen.

Als je gebruik maakt van Microsoft 365 kun je gewoon beginnen; de belangrijkste onderdelen van de Power Platform zitten namelijk al in je licentie. Begin door te bepalen welke usecase je kunt invullen, welk probleem wil je oplossen. Ga je voor een BI dashboard? Wil je een proces automatiseren? Of juist een applicatie bouwen waarin verschillende componenten samenkomen?

Elk van de Power Platform toepassingen hebben een andere invalshoek maar kenmerken zich allemaal door de mogelijkheid om eenvoudig en zonder technische kennis te beginnen. Wanneer je een geschikte usecase hebt gevonden, is het een kwestie van beginnen.

Er zijn verschillende leerpaden vanuit Microsoft die je helpen om de mogelijkheden te begrijpen. Kijk ook eens op YouTube naar tutorials, daar is echt heel veel te vinden. En uiteraard helpen wij je ook graag met een inspirerende workshop of bij het maken van jouw eerste app!

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht