Top 4 van UXinsight festival 2022

Top 4 van UXinsight festival 2022

Omdat UX Research ook bij Blis Digital een steeds belangrijkere rol speelt in onze projecten, hebben we ons drie dagen lang laten onderdompelen in de wereld van UX Research tijdens de UX insight conferentie. In deze blog lees je wat onze top 4 highlights waren van deze conferentie.

Even in het kort: Wat is UX Research?

UX Research (User Experience Research) is het onderzoeken van je gebruikers en stakeholders met behulp van een aantal praktische, bewezen onderzoeksmethoden (bv. usability testing). Je onderzoekt welke behoeften gebruikers hebben, welke pijnpunten ze ervaren, hoe hun wereld eruitziet, welke trends er spelen op de markt, wat je concurrenten doen en hoe je eigen product presteert.

Met UX Research ontdek je:

  • Of je product goed aansluit op de behoeften van je gebruikers.
  • Welke usability problemen jouw doelgroepen met jouw product ervaren, zodat je die op tijd kunt oplossen.
  • Verrassende nieuwe kansen en trends waarop je kunt inspelen.

 

Secundair onderzoek heeft de volgende voordelen (ook voor onze klanten):

  • Secundair onderzoek is veel efficiënter dan primair onderzoek. Er ligt namelijk al ontzettend veel informatie op de ‘plank’. Je hoeft het alleen nog maar te vinden.
  • Je kunt inzichten uit primair onderzoek verrijken en kwantificeren met data uit secundair onderzoek.
  • Door een project te beginnen met secondair onderzoek kom je tot een beter kader voor verdiepend onderzoek. Je onderzoeksvragen zijn specifieker en je bent beter voorbereid.
Wat is primair en secundair onderzoek?

In UX Research wordt onderscheid gemaakt tussen primair onderzoek en secundair onderzoek. Primair onderzoek houdt in dat je inzichten direct uit de bron verzamelt (bv. gebruikersinterviews, usability test). Met secundair onderzoek voer je analyses uit op bronnen die (vaak) al bestaan, bijvoorbeeld door steengoed te googlen naar artikelen, bestaande (markt)onderzoeken), data te verzamelen in analytic tools of door gesprekken te voeren met collega’s bij de sales- of service-afdeling

Amanda Gelb (Staff Researcher Lyft) heeft de ‘Rapid Research’ methode bedacht om de hoeveelheid UX Research projecten in haar team zo efficiënt mogelijk op te pakken. Het idee van Rapid Research is dat je met collega’s uit andere disciplines één team vormt in het opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoeken. Elk teamlid bereid een eigen onderzoeksvraag voor en gaat 20 minuten ‘speeddaten’ met iemand uit de doelgroep, waardoor ieder teamlid in gemiddeld 3 uur tijd met 6 respondenten kan praten. De bevindingen worden vervolgens plenair besproken en op de strategische roadmap gezet.

Amanda gaf nog een handige tip mee: Zet alles in een template waar je een template van kunt maken! Dit scheelt ook ontzettend veel tijd voor jezelf.

Voor de UX-onderzoekers onder ons die neurodivers zijn geeft zij de volgende tips om het werk een stuk makkelijker te maken:

  • Verspreid je interviewsessies of usability testen over meerdere dagen.
  • Plan je wel één dag vol? Zorg dan voor een extra interviewer, zodat je kunt afwisselen.
  • Maak gebruik van ‘unmoderated testing’ tools zoals UserZoom en UserSense om het jezelf gemakkelijker te maken.
  • Met name mensen met autisme zijn ‘bottom up’ denkers. Zij gaan goed met details, maar hebben meer moeite met grote lijnen. Maak de onderzoeksvragen zo specifiek mogelijk of roep hulp in van een collega die goed is in het herkennen van de big picture.
  • Maak gebruik van duidelijke tags in je analyse om je inzichten beter te prioriteren. Een analyse tool zoals Condens kan hierbij erg helpen.

4. De waarde van UX Research

Op de UXinsight conferentie stond Jacob Harbord stil bij het feit dat UX Research zich steeds meer blijft ontwikkelen. Maar hierdoor komen we erachter dat we de focus moeten verleggen naar het op waarde schatten van onze inzichten. In zijn verhaal laat Jacob zien wat de relatie is tussen onderzoek en de waarde ervan en dat het creëren van waarde om een heel ander proces vraagt.

Om de waarde van je inzichten goed over te brengen zijn er drie vragen die je moet kunnen beantwoorden:

  • The What: Wil je inzichten op doen om strategische of tactische redenen? En ben je op zoek naar hele specifieke details of naar de grote lijnen?
  • The Who: Welke type stakeholders wil je aanspreken met je inzichten en aanzetten tot actie?
  • The How: Welke methoden en welke type inzichten heb je nodig om je doelen te bereiken?

Door na te denken over deze vragen wordt UX Research beter afgestemd met je publiek, waardoor de waarde van de inzichten uit onderzoek worden vergroot.

UX Research bij Blis Digital

Het UXinsight festival 2022 heeft Blis Digital weer veel nieuwe inzichten gegeven in UX Research! Op dit moment maken we bij Blis Digital maken we gebruik van verschillende praktische onderzoeksmethoden waarmee we bedrijven kunnen helpen hun software naar een hoger niveau te tillen of om proposities en concepten te valideren in de markt.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld met een usability test de huidige software van klanten testen bij de gebruikers of in gesprek gaan met de doelgroep om nieuwe kansen en ideeën te ontdekken. Ben je nieuwsgierig naar wat Blis Digital voor je kan doen op het gebied van UX Research? Neem gerust contact op zodat we je er meer over kunnen vertellen.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht